/Files/images/bb72f4d0d906.gif

РЕКОМЕНДАЦІЇ БАТЬКАМ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ

В правильній організації харчування дітей виховання гігієнічних та естетичних навичок прийому їжі має велике значення. Недостатнім є забезпечення дитини необхідним набором продуктів харчування або їх смачне приготування, важливим є також створення таких умов і виховання таких навичок, які сприяли б кращому засвоєнню їжі і виключали б можливість виникнення ряду хвороб. Так, недотримання гігієнічних правил нерідко стає причиною гострих шлункових інфекцій. Відсутність навичок у догляді за порожниною рота сприяє розвитку карієсу зубів. Постійна їжа в сухом’ятку, поспіх, погане пережовування їжі можуть призвести до розвитку хронічних захворювань шлунку. Неправильна організація прийому їжі часто супроводжується порушенням травлення (зниження апетиту, погане засвоєння їжі)
Естетика харчування є однією із складових частин культури людини.
Неправильна поведінка дитини за столом спричиняє неприємності не тільки батькам, але і оточуючим, може зіпсувати настрій, апетит.
Щоб привчити дитину дотримувати гігієнічних правил прийому їжі, дорослим необхідно самим їх дотримувати, бо діти схильні до наслідування дій дорослих. Слід стежити, щоб на столі завжди був порядок: прибрані всі зайві речі, постелена скатертина, посуд відповідав призначенню. Під час прийому їжі у разі необхідності необхідно витирати рот та руки серветкою, їжу, що впала або розлилася, зразу ж прибрати, виховуючи охайність. Закінчивши прийом їжі, слід негайно прибрати все, що залишилося, крихти, вимити посуд. Вже з двох років дитину слід активно залучати до прибирання. Вона може допомогти помити та поставити на місця посуд, витерти стіл, поставити на місце стілець, тощо.
Слід створювати такі умови, за яких у дитини виховується позитивне ставлення до прийому їжі. Задля правильної організації харчування слід за 20-30 хвилин до прийому їжі повернутися з прогулянки, припинити заняття чи ігри. Цей час використовують для підготовки до прийому їжі, створення певного ”настрою”. Під час підготовки до прийому їжі слід говорити про меню, смак страв, створюючи відповідний настрій. За столом дитина повинна мати своє постійне місце. Посуд та прилади мають відповідати вікові дитини, бути зручними та безпечними.
Не рекомендують ставити на стіл відразу всі страви, оскільки це іноді призводить до зниження апетиту, порушенню послідовності їжі. Порції мають відповідати вікові дитини, її індивідуальному смаку та навичкам. Для перших страв рекомендують температуру 70-75°С, для других – 60-65°С, холодні страви - не нижче 7-10°С.
Важливим гігієнічним правилом є неквапливий прийом їжі та ретельне пережовування. Під час прийому їжі дитина не повинна відволікатися, голосно розмовляти, сміятися. Слід привчати дитину до правильної поведінки за столом, дотримання чистоти та охайності, вмінню правильно сидіти, по закінченню прийому їжі дитина повинна обов’язково подякувати дорослим.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Правильне харчування – запорука міцного здоров’я дитини!

/Files/images/7184.gif

Відправляючи малюка в дитячий садок, батьки турбуються про все: щоб дитина була охайно вдягнена, щоб їй було цікаво в групі, на прогулянці, щоб вона відпочивала у тиху годину... Але найголовніше питання - як малюк буде харчуватися.

У дитячому закладі складається одне загальне меню для дітей у віці від 3 до 7 років. Кожна дитяча установа, по нормах Інституту харчування, повинна мати два сезонних меню: зимово-весняне та літньо-осіннє.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному закладі. Режим харчування дітей в Фрунзенському дошкільному навчальному закладі (дитячий садок) відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджений завідувачем. Графік видачі їжі затверджується завідувачем закладу. Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є: енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей, збалансованість та максимальна різноманітність раціону, технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність, забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

/Files/images/File252.gif

За кожною дитиною в садку закріплене постійне місце за столом, а вихователі повинні піклуватися про те, щоб їй було зручно сидіти й користуватися столовими предметами. Кожній віковій групі дітей відповідають свої меблі. Вимоги до посуду: стійкість, зручність і відповідність обсягам порцій.

Кiлькiсть переглядiв: 166

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.