28 червня - День Конституції України

28 червня 1996року на засіданні V сесії Верховної Ради України ІІ скликання ухвалений основний закон нашої держави – Конституція України.

ПрийняттяКонституціїєнайважливішим кроком у забезпеченні прав людинийгромадянина, сприяєпідвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

ДанаКонституціяєдійсною.

День Конституції України— єдине державне свято, закріплене в самій Конституції: «Стаття 161.День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України».

З історії прийняття

Спроби прийняти Конституцію в Україні робилися з перших років проголошення незалежності. У 1992-1993 роках під керівництвом першого Президента Леоніда Кравчука був напрацьований перший проектосновногозакону, проте він так і не був прийнятий.

8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти. 27 червня почався розгляд запропонованого документавВерховній Раді.
Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійному залі всю ніч із 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту – про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні, після чогоосновнийзакон був остаточно затверджений. Вважається, що прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність і це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина.

День Конституції – не просто свято нормативного акту, а день, коли було затверджено права та свободи громадян України.
Щиро вітаємо всіх із Днем Конституції! Ми пишаємося нашою країною й з гордістю відзначаємо це державне свято!

Кiлькiсть переглядiв: 135

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.