21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Доля нашої мови залежить і від того, як відгукнеться на рідне слово наша душа, як рідне слово бринітиме в цій душі, як воно житиме в ній.

Олесь Гончар

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошенона Генеральній конференції ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року.

«Мови – це важливо!»– цей вислів обрано ЮНЕСКО гаслом Міжнародного дня рідної мови.

Сьогодні в різних країнах світу люди говорять на 6000 мовах. Мова – це не тільки простий символ розуміння, вона витворюється в певній культурі, у певній традиції.Поки живе мова, житиме й народ як національність.

Українська мова в усі часи дивувала світ своєю красою, витонченістю, ніжною мелодикою. Загальновідомі факти про високе поціновування нашої мови представниками інших народів: 1934 року в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці світу українську мову визнали третьою з-поміж усіх мов (після французької й фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. А кількома роками пізніше на аналогічному форумі науковців у Швейцарії нашу мову було названо другою після італійської, де за головний критерій оцінки бралася евфонічна система мови, тобто її мелодійність, милозвучність. Це й не дивно, адже досконала евфонічна система української мови безпосередньо пов’язана з надзвичайною пісенністю нашого народу. Бо чи є ще який інший народ, який створив таке величезне пісенне багатство?

Рідна мова дорога кожному з нас. Рідною мовою ми вимовляємо перші слова й найкраще висловлюємо свої думки. Вона підтримує нас протягом усього життя.Рідна мова – це дорогоцінний скарб кожного народу, його надбання, показник самобутності та історичного минулого, індикатор розвитку.

Погодьтеся, вона є засобом, який дозволяє людині усвідомити причетність до власного народу, його історії,культури.

Ми знаємо, що українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всіперешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була й є рідною, є мовоюїхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей.

Ми щиро віримо, що краса й сила української мови пригорне до себе серця мільйонів інших людей.

Кiлькiсть переглядiв: 143

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.