22 січня - День соборності України!

22 січня кожного року відзначається свято - День соборності України.

На думку фахівців Українського інституту національної пам'яті, відзначення днів, пов'язаних із історією українського державотворення у ХХ столітті, має нагадати досвід першого проголошення незалежної Української Народної Республіки 22 січня 1918 року, що відбулось в умовах російської військової агресії, та сприяти усвідомленню відповідальності всього суспільства за долю держави у дні випробувань, а також нагадати про подвиг української молоді під Крутами, які стримали наступ більшовиків на Київ і засвідчили, що державність без армії неможлива.

Інститут також зазначає, що у ці дні відзначається 25 років з часу створення «Живого ланцюга» - символічної акції, у якій взяли участь від 0,5 до 3 мільйонів українців, котрі 21 січня 1990 року вишикувалися у безперервну лінію між Києвом та Львовом. Акція стала виразом бажання українців жити в єдиній незалежній державі і відіграла важливу роль у піднесенні національної свідомості українців.

В Інститут вважають, що звернення ЗМІ до цих історичних дат та подій розвінчують радянські та сучасні російські міфи. Зокрема, нагадування про проголошення Четвертого універсалу Центральної ради 22 січня 1918 року спростовує один із базових міфів сучасної російської пропаганди про те, що «Україна ніколи не була незалежною державою». Після завершення Першої світової війни українці зуміли створити свої національні держави - Українську народну республіку та Західноукраїнську народну республіку. Незважаючи на завзяту боротьбу та жертовність, проявлену у захисті незалежності, українці втратили її, в першу чергу через несприятливі зовнішньо-політичні обставини та агресію більшовицької Росії. Пам'ять про існування власної держави у 1917-1921 роках стала одним із наріжних каменів формування модерної національної ідентичності українців, надихала їх на продовження визвольної боротьби, яка врешті увінчалася відновленням незалежності у 1991 році, зазначає Інститут національної пам'яті. Пам'ять про Акт Злуки українських земель знищує радянський міф про те, що українські землі возз'єдналися лише внаслідок реалізації радянсько-німецького пакту 1939року.

День Соборности Украины(укр.День соборності України)— государственный праздникУкраины. Отмечается ежегодно,22 января, в день провозглашения в1919 годуАкта воссоединенияУкраинской народной республики(УНР) иЗападно-Украинской народной республики(ЗУНР) в единое украинское государство. Кроме того, на год раньше— 22 января 1918 года— был подписанIV универсал УЦР, провозгласивший полную независимость УНР.

22 января 1919 года наСофийской площадипрозвучали такие слова:

«Отныне сливаются в одно веками отделены друг от друга части Украины— Галичина, Буковина, Закарпатье и приднипрянська Украина— в одну Большую Украину. Наполнились исконные мечты, для которых жили и за которые умирали лучшие сыны Украины. Отныне есть только одна независимая Украинская Народная Республика. Отныне украинский народ, освобожденный могучим порывом своих собственных сил, имеет возможность объединить все усилия своих сыновей для создания нераздельного независимого Украинского Государства на добро и счастье украинского народа…[1]»

Официальный государственный статус «День Соборности Украины» получил в1999 году.

Праздник установлен «…учитывая большое политическое и историческое значение объединения Украинской Народной Республики и Западноукраинской Народной Республики для образования единого (соборного) украинского государства…» УказомПрезидента УкраиныЛеонида Кучма№42/99 от21 января1999 года«О Дне Соборности Украины».[2]

Кiлькiсть переглядiв: 172

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.